pátek 15. dubna 2011

Krakovské kopečky

Jak jsem už nastínila předtím, vyskytuje se v okolí Krakova několik umělých kopců.......

.......navštívila jsem dva.

Kopec Kostiuszki

Tento kopec byl navršen za použití půdy, kterou Poláci posílali nebo osobně přiváželi z různých konců světa kde buď bojovali nebo kde našli nový domov. Je součástí Fortu Kostiuszki.

Kopec Kostiuszki

Kopec Kostiuszki je opravdu strmý :)

Kopec Kostiuszki je opravdu součástí fortu

Kopec Krakusa

Kopec Krakusa podle tetičky Wiki pochází asi z 9. stol. a je fiktivní mohylou legendárního nížete Kraka, zakladatele města Krakov, přemožitele Wawelského draka. Wiki dále uvádí, že při archeologickém průzkumu se v kopci našly kořeny obrovského dubu, který kdysi rostl na vrcholu.

Naproti kopce je dobře vidět kamnolom, který je teď zpola zatopený, býval taky za války pracovní tábor (je dost blízko Židovského ghetta a pracovního tábora v Plaszově) a jsou tu ještě vidět kulisy (ostanatý drát) použité pro natáčení filmu Schindlerův seznam.

Kopec Kakusa od Fortu sv. Bernarda

Kopec Krakusa

Kamenolom

Kamenolom II.

 

Z obou dvou kopců je úžasný výhled na celý Krakov.......ptž. Krakov je placka ještě placatější než Olomouc :)

Výhled - v dálce Wawel

Výhled - v dálce Nová huť

 

Přemýšlela jsem nad tím, co vede Poláky, které jse v krakově potkala k vršení umělých kopečků okolo města......no, možná to bude nějakým národním traumatem, že je jejich země jedna velká placka......a možná proto taky po první světové tak moc stáli o Slezsko........jinak by fakt neměli ani kopeček :)

(pročež se tu jakožto holka z Hané cítím jako doma)

Žádné komentáře:

Okomentovat