čtvrtek 21. dubna 2011

Polská muzea - čtvrtek, pátek, sobota, neděle

Je to zarážející, ale ve čtvrtek a pátek jsem žádná muzea s volným vstupem nenašla. Sobotní Muzeum fotografie se mi nezdálo zas až tak zajímavé, abych vystrčila nos z kolejí při celodenní průtrži mračen.......takže poslední zbývající den je neděle. Neděle byla vskutku vydařená.

Muzeum Archeologiczne

Nejdřív jsem vyrazila do Muzea Archeologiczneho. Ukázalo se to jako dobrá volba......v muzeu mají expozici ze starého Egypta......mumie, to jsem předtím ještě "na živo" neviděla, dál tu můžeme najít Andské nádoby ve tvaru třech spojených nádob......muselo se to strašně dobře umývat.......pak je tu expozice o vývoji homo.....takže je tu vždycky pár figurín a dál model obydlí kde žil......fakt perfektní......dojem trochu ale kazilo to jak jsem byla zblblá z těch interaktivních serepetiček v jiných muzeích, že jsem pořád čekala kdy se to pohne připravená se strašně leknout........nehýbaly se. V poslední části byly používané nástroje v různých obdobích a zvířata a rostliny, které se v té době vyskytovaly.......fakt super, přemýšlím, že si tam zajdu ještě jednou, bylo na to dost málo času.

Na chodbě byla ještě interaktivní analogová mapa :) a teď přemýšlím, jestli nebyla taky náhodou dynamická......byla to nástěnná mapa a elektrodami, které se daly zapínat a vypínat na panelu, ten sloužil jako legenda. Super.....akorát paní z muzea se na mě škaredě dívala, když jsem si s tím hrála......

figuríny

figuríny II

kousek mapy

 

Palac biskupa Erazma Ciolka

V tomhle paláci je k vidění sbírka ikon a soch s církevní tematikou.......zvláštní vidět na vlastní oči to co člověk zná z obrázků v učebnici dějepisu....našla jsem tak tři takové sochy a jednu ikonu......

Jinak je to strašně morbidní výstava.....samá krev, stažená kůže, propíchnutí lidi atd.....no fuj. Co mě zaujalo.......a styděla jsem se zeptat byly tři věci.....no tak se ptám aspoň tady.....ví to někdo?

Proč je Máří Magdaléna na mnoha obrazech namalovaná nahá porostlá chlupama jak opice (pokud jsou to teda chlupy :D)....u těch obrazů je někdy napsáno, že se jedná o pokání.....njn, ale proč je tak chlupatá?

Proč se všude v kostelech a v tom muzeu vyskytují kovová srdce a ruce (tak srdce bych pohopila, ale proč ty ruce).....to je tak strašně morbidní.......když do prostoru visí ruka.

Proč je stojan na rakev biskupa Ciolka ve tvaru gryfa (jediná necírkevní věc v celém muzeu) a nejsou to nějací andělé, květinový motiv, nějací svatí nb něco podobného.......proč gryf, vždyť to vypadá tak nepatřičně, divně.........

....jj, v oblasti křesťanské víry jsem pole neorané.

 

Obě muzea můžu doporučit......i za prachy.

2 komentáře:

  1. A nejsou to vlasy u té Máří Magdalény? Tetička Wiki píše:
    Díky legendám se stala Maří Magdalena patronkou mnoha řemesel a živností. Nejvíce se k ní dozajista utíkají zkroušené kajícnice a svedené ženy, ale je také patronkou holičů (na základě legendy, že svými vlasy omyla nohy Ježíše Krista). Bývá zobrazována s mastí nebo s alabastrovou skřínkou.

    Svátek Svaté Marie Magdaleny je 22. července. O jejím svátku se doporučovalo stříhat vlasy zvláště těm, kteří chtěli, aby vyrostly ještě delší. V den tohoto svátku se nemělo koupat, protože se věřilo, že by koupajícího stáhly pod vodu její dlouhé vlasy. Neuzavíraly se sňatky – sňatek uzavřený v tento den přinášel smůlu.

    OdpovědětVymazat
  2. ee, to nevypadalo jak vlasy, ty měla jinde....i když pravda, že u těch ikon člověk nikdy neví.

    OdpovědětVymazat