úterý 19. dubna 2011

Polská muzea - pondělí

Polská muzea jsou......jak to říct kulantně.......specifická. Několik jsem jich navštívila a zodpovědně mohu prohlásit, že doporučuju dvě, maximálně tři z nich.

A co že jsem se vydala brouzdat po muzeích? Minulý týden bylo odporně......zima, déšť, aprílové počasí....a na kolejích se mi sedět nechtělo. Nažhavila jsem proto web s krakovskými muzei......jeden je tady, druhý tady a třetí využitý zdroj najdete tu :)

Všecko jsem pečlivě nastudovala, zaznačila do mapy, vypsala otvírací doby a dny, kdy jsou muzea otevřena zadarmo......a pak to všechno první den ztratila.....klasika.

Takže v pondělí mají volný vlez v:

Apteka Pod Orlem

Tohle muzeum mapuje vznik, vývoj a zánik Krakovského Židovského ghetta. Hm, kdybych za to měla platit, asi bych byla naštvaná. Dvě minimístnosti, pár fotek, nějaký ten text, dva historické snímky (pětiminutová smyčka) a jeden hmotný exponát, který ještě ke všemu nebyl popsán (jako bylo tam napsané, že je to stříbrná miska, ale proč je tak významná.....)....nedozvěděla jsem se vůbec proč je ta lékárna tak důležitá, nic.......ale možná se to ztratilo v polsko anglickém překladu.

Před lékárnou je pomník obětem ghetta ve formě obřích kovových židlí....docela strašidelné.

pomník před aptekou

pomník před aptekou II.

Stara Synagoga

Bývalá největší synagoga pro početnou Židovskou komunitu je přeměněná na muzeum s trvalou výstavou Pilíře židovské víry......zajímavé....až na ty sáhodlouhé texty v aj, je to docela únavné, ale poučné :)

Co mě tady zarazilo je, že pánové nemuseli mít pokrývku hlavy.......já vím, že už se to jako synagoga nepoužívá, ale trochu úcty, ne? V Praze rozdávají aspoň papírové jarmulky.....

Stara synagoga

Stara synagoga II.

Podziemia Rynku

Tak od toho jsem čekala opravdu hodně. Poté co jsem si vystála docela dlouhou frontu, následovalo zklamání. Nechápu proč musí mít Poláci, které jsem v Krakově potkala všechno za každou cenu interaktivní, multimediální a vytvořené za podpory EU. Opět.....kdybych si za to zaplatila, byla bych hodně naštvaná.

Upřímně čekala jsem něco jako je podzemí Olomouce.....sklep, plíseň, chlad, nějaký ten hrob zevnitř.......ne, hned první věc co člověka zaujala byl ruch, mělo to navozovat dojem středověkého tržiště.......nahrávka jela v několikaminutové smyčce z různých rohů různé ruchy........po třech hodinách to žačalo být vážně otravné. V různých rozích se taky ve smyčce pouštěly části filmu (který byl poté k vidění v zadní části traktu celý). Dál byly po ploše rozesety interaktivní multimediální dotykové obrazovky s kilometrem textu, který mě už pak ani nebavil číst. V další části byla replika středověkého stavení (proč v podzemí rynku, proboha) před a po požáru, na stěnu tím se promítal obraz ohně. Dál byl koutek s expozicí vampyrismu s kostrami zakrytými průhledným plexisklem přes který se chodilo. Následoval model katedrály ve 3D (typuju to na Skechup) v různých obdobích jak se přestavovala.......tenhle model bylo možné vidět na několika různých místech podzemí v různých formách jako je dotyková obrazovka, plátno, udělátko co má Standa (kamera sejme váš obraz a promítne na obrazovku vás s modelem třeba na papíře co držíte v ruce), hologram nebo papírový model.....pěkné, ale proč ta samá věc milionkrát dokola?  Kapitola sama o sobě byl tzv. multimediální salonek, který má půlkruhový tvar a prolétávaly tam různé obrazy a zvuky, které jsem vůbec nepochopila co znamenají, s takovou rychlostí a trhaně až se mi udělalo špatně a musela jsem ven. Atd atd......v tomhle všem ty pravé exponáty úplně zanikly.

Ale abych nebyla nespravedlivá........bylo tam pár zajímavých věcí. Tak třeba váha, která vážila v několika systémech vah. Člověk si na ni mohl stoupnout a zvážit se, pak dostal lísteček a šel si to přpočítat ke kalkulačce. Nechala jsem se zvážit v krakovských vahách. Bylo to (1 centar Krakowski, 1 kameń, 14 funt, 1 grzywna Krakowska, 1 wiardunek, 1 uncja Krakowska, 1 lut Krakowski, 2 gran, 1 denar, 1 obol) a po přepočítání na kg jsem byla spokojená do té doby než se na displej podívala slečna stojící za mnou a s chápavým trpitelsko omluvným pohledem se na mě usmála, něco jako ve smyslu, že to nevadí.......pocítila jsem neodolatelné nutkání slečnu praštit do obličeje.....nutno podotknout, že byla o dvě hlavy menší a neměla rifle nýbrž lehké šatičky a v kapsách foťák, peněženku, mobil a klíče, ptž si kabelčičku odložila před vážením.

Další zajímavá věc byly míry....zjistila jsem, že se opravdu nechci měřit v krakovských stopách a že ženy v 11. a 14. století mi byly skoro po pas a v obou obdobích měřily stejně, zato muži se od 11. stol. do 14. stol. zmenšili o 4 cm.....zajímavé, myslela bych, že budou růst. Jinak tam bylo napsáno, že vzhledem k okolnímu obyvatelstvu bylo to krakovské strašně vysoké a nikdo neví proč.......

V zadním traktu bylo to, co měli asi nejvíc zdůraznit a o odkryté základy Sukenice a pozůstatky stánků, které byly při přestavbách zbourané to se mi líbilo.....ale bylo toho docela málo.

A posldení kravinka na závěr.......měli tam chodbu, kde visely černobílé portréty králů a královen, no spíš asi skicy, které vás sledovaly očima nb házely různé ksichty když nějaké čidlo zaznamenalo pohyb :) poprvé jsem myslela, že se mi to zdálo, ale ono ne.......

 

 

No, trošku jsem se asi rozepsala :) další muzea příště a nějaké fotky dodám zítra......už je jedna hodina a chce to jít spát.

1 komentář:

  1. \"všechno za každou cenu interaktivní, multimediální a vytvořené za podpory EU\" ...pěkně řečeno aneb jako u nás doma :-) :-)

    OdpovědětVymazat