středa 20. dubna 2011

Polská muzea - středa

Ve středu jsem zamířila do muzea Nowe Hutě.

Doporučila mi to Verča, kterou tam strašně posílala jedna erasmačka, že to musí vidět, ptž. to je něco co ještě nikdy neviděla a je o úplně největší děs a drsnota.

Přijela jsem tam nevěda co čekat a následovalo okamžité zklamání ptž. jsem si připadala jako v Ostravě.....prostě trochu pompéznější socialistický realismus a funkcionalismus.......ale víte co, mě se to líbí, sice je to potěch letech trochu zašlejší a tak, ale když to bylo novy, muselo to vypadat slkvěle......rozhodně líp než paneláky.

Muzeum jako obvykle zklamalo, ptž. to byla opět jedna místnost, pár fotek několik exponátů.....mezi nimi hlava sochy Lenina co dřív stávala na náměstí........a pro mě naprosto nepochopitelná věc.......každá kapitola historie byla na dvou panelech a první se četla ten pravý a pak ten levý......postupovalo se ve směru hodinových ručiček kolem místnosti. Další důvod proč opět prohlásit, že zadarmo drahy je opět uspořádání výstavy bez nějakého náznaku chronologie, takže první věta výstavy je, že v celé oblasti Nowe hutě nebyl ani jeden kostel.......hm. Nakonec když si to člověk tak nějak poskládal jak to šlo za sebou, vypadly z toho docela zajímavé informace. Nowa Huťa je pomsta Rusáků Krakovanům za vlažné přijetí KS, socha Lenina na zdejším náměstí byla zhotovena z oceli, kterou zaplatili a vyrobili sami slévači v huti, pracující lid a tak strašně ji milovali, že ji několikrát podpálili, vyhodili do vzduchu nebo polili barvou, Nowá Huťa měla být ukázkové město, pomník nového člověka atd atd ale místo toho se tu sformovala Solidarność a většina podobných aktivit pocházela odsud......a první náznaky odporu se objevili kvůli nechuti vedení povolit stavbu kostela.......

Muzeum doporučuju, ale určitě bych za to neplatila :) Nowa Huťa jako část města se mi líbí.......mají tam taky super označení čtvrtí nb jak to nazvat.....je v tom prostě systém.

Pak jsem se Verči ptala co za národnost je zmíněná zděšená erasmačka.....tak prý Němka.......no asi bude západní :)

vybojovanej kostel

Víc fotek nemám bo mi to přišlo normální.....no ale pravej důvod bude asi ten, že zrovna dost hustě padal déšť se sněhem, takže jsem moc chuti fotit neměla.......kdo chce vidět víc, musí do Krakova nb se otázat tetičky Wiki, ta bude určitě vědět.......

Žádné komentáře:

Okomentovat