sobota 16. dubna 2011

Velikonoční trhy

Včera začaly na Rynku Glovném velikonoční trhy........

.......a úplně mě nadchly.

Je pravda, že miluju i ty Olomoucké Vánoční, ale oproti nim mají tyhle jednu nespornou výhodu........člověk tam může obejdovat celej den a určitě neumrzne :)

Někdy kolem úterka začaly růst na náměstí dřevěné stánky. Šla jsem se tedy poinformovat do místního Ička co se bude dít. Seděla tam opět stejná paní jako už dvakrát před tím a hleděla na mě opět jak kdyby nikdy v životě neviděla cizince, pak zahlásila, že v Krakově se během Velikončních svátků vůbec nic neděje a není žádný program................bylo jasné, že kecá a že se budu muset podívat po jiných Informacích, které se aspoň trošičku přiblíží standardu na jaký jsem zvyklá z domova (zdravím olomoucké ičko). Sbalila jsem proto aspoň mapu, abych nešla zbytečně a na netu našla, že Krakovské velikonoční trhy, které lákají desítky turistů začínají v pátek 15. 4.

Na trzích se prodávají nejrůznější věci......hlavně jídlo :) různé věci z grilu........

........uzeniny.......

........slavné sýry původem ze Slovenska dokonce i grilované úpravě s kečupem......

.......sladkosti, tradiční bábovky (polsky je bábovka babka :) pěkny, že?), různé druhy chleba, asi 20 druhů Krovek na váhu za nekřesťanskou cenu 56 zl za kilo, různé medy, tradiční marmelády nebo přírodní šťávy.

Mimo jídlo je tam miliarda stánků se šperky, umělečtí kováři, tradiční keramika......

....hračky, velikonoční dekorace, ty odporny sušeny vazby, jak jsem už o nich psala, velikonoční přání (myslela jsem, že nejodpornější vánoční a velikonoční pohledy mají v ČR, mýlila jsem se)...

......a taky beránčí kůže (trochu morbidita, když jsou ty Velikonoce), plyšové beránky a nejrůznější velikonoční dekorace obsahující většinou vajíčko, peří a větvičky.....nevim no, mě se to prostě nikdy nelíbilo.....

 

.........co mě zaujalo je, že na celých trzích byl jenom jeden stánek s pivem a bez fronty jak kráva......

.....to se mi zrovna podařilo zachytit extrémní množství lidí u stánku,.......

......ale když jsem si ho kupovala já, tak tam nikdo nebyl.

 

Co na těchto trzích nenajdete.........vietnamské zboží, oblečení, solné lampy, medovinu a nakládanej hermoš :)

 

Kolem trhů bylo pár pouličních umělců, ale ti se o víkendech v Krakově objevují tak jako tak......

....tyhle slečny jsem tady viděla poprvé, zato tenhle borec stojí před katedrálou každej den a pokaždé má jiný kostým.....

.....o víkendu tam bývají tak čtyři........a skoro každý den je k vidění i místní breakdancová skupina, která tancuje před zahrádkama hospod na náměstí.....a že jsou dobří :)

Co jsem viděla asi poprvé v životě je paní, která se usadila ve výklenku a vykládala karty a četla z ruky.......

 

JJ, hlavně že se tady o Velikonocích nic neděje.....

4 komentáře:

  1. kveta HlDIŠOVÁ17. dubna 2011 v 19:28

    Tak si nech hádat a vyzkoušej ji komentovat minulost.Ořechy mám od Vrobelů.baba.

    OdpovědětVymazat
  2. ok, stejně tady nikde ořechy nemají.....

    OdpovědětVymazat
  3. kveta HlDIŠOVÁ18. dubna 2011 v 19:37

    Kdo neukusí obvazanku,jakoby v krakově nebyl,chytla jsem dnes na č.r,2,sní se jich až l5Otis. denně, doplˇnují se až 4x denně. aby byly čerstvé.je to kyn.těsto spletené ze 2 pramínků do věnečku, nahoře křupavé.vevnitř měkké,tak si dej,abys byla v Krakově,Dnes montují vrata, neměli jsme čas ani tatovi popřát.od soboty.

    OdpovědětVymazat