úterý 12. června 2012

Jak jsme jeli do Skotska part 3

Ač se to zdá neuvěřitelné, nakonec jsme po posledním velkém finálním bloudění dorazili na místo určení.

A to až úplně na sever Skotska do nádherného hotelu v zámku Tulchan, asi hodinu od Inverness, kde pracuje Markova kamarádka Zuzka. Zuzka nás velmi mile uvítala Sunday roastem a vodkou s příchutí limetky (výborné) a pak na nás pustila psy (nebo nás pustila na psy.......záleží na úhlu pohledu)......jisté je, že na sebe navzájem asi do smrti nezapomeneme, já protože už nikdy nedostanu chlupy Kubíka z bundy, mikiny, kalhot a ponožek; Zuze, protože by tak strašně moc chtěla pejska a tady měla hned dva nahraní (bez povinnosti venčit a koupat zasviněného smetáka) a pejsci, protože dostali takovou dávku pozornosti, že to budou dospávat tak měsíc.

Do postele jsme padli totálně uzážitkovaní z cesty kolem jedné......a musím potvrdit, že jsem se tak dobře dlouho nevyspala....absolutní ticho, tma, horský vzduch mixlý s mořským, 13 hodin cesty a vodka......jako zabitá.......a další zvláštnost místa.....vzbudila jsem se dřív jak Zuze, vyspaná a svěží (neuvěřitelné).

Když jsme se všichni vyhrabali z postele, začala turistická část výletu. Nejdřív jsme se byli podívat do zámku, protože zrovna žádní hosté nebyli přítomní a udělali Zuze pár fotek. Každý si našel něco zajímavého.....mě se například líbila mapová výzdoba chodby ze starých územních plánů panství, Marek obdivoval historický nábytek (poctivá práce) a Zuze se uchvátil interiér celkem a svorně nás zaujala knihovna, která obsahovala asi 20 knih a 40 druhů alkoholu.

Po důkladné prohlídce zámku (včetně focení záchodu), nás Zuzka vzala autem na projížďku do hodinu a půl vzdáleného Inverness, kterým jsme projeli a pokračovali k jezeru Loch Ness. Jezero je neuvěřitelně úzké a dlouhé tak, že se konec ztrácí za obzorem. Lochnessku jsme tam sice neviděli, ale pohled, jaký se nám naskytl na rodinku v pyžamech, rochnící se ve vodě, která musela mít 4°C (a to i při povrchu), snažící se bezvýsledně nasednout na motorový člun, nám to plně vynahradil.

Dalším bodem programu byla návštěva samotného Inverness s prohlídkou města a Inverness Castle. Město bylo, na rozdíl od toho na co jsme zvyklí, velice klidné a tiché a v pohodě (no stress). Součástí prohlídky města byla i návštěva zdejší Čínské all you can eat restaurace, kde se člověk za necelých 7 liber opravdu dobře a (jsme Češi a Slováci) hodně najedl.....obzvláště doporučuju smažený banán v těstíčku.

Na zpáteční cestě jsme se stavili do Tesca na drobný nákup, který zahrnoval Gin a Sprite a do (nevzpomenu si na název) pro chladící kapalinu do Markova auta. A nakonec vyrazili na procházku se psy do lesa za domkem, ve kterém Zuzka bydlí (když říkám z domkem, myslím tím 30 cm za domkem), oba dva, dokonce i Kubík statečně šprtali s námi obdivovat zdejší panorámata (a že je co obdivovat) a faunu a flóru, která zahrnovala dravce, bránícího si svoje hnízdo a chráněného slimáka......(drobná oprava abych neurazila zkušeného horského/lesního psa kokra Tarju, tak šprtala jenom koule chlupů Kubík).

Do postele jsme padli asi kolem třetí...... absolutní ticho, tma, horský vzduch mixlý s mořským, celodenní turistění a gin opět vykonaly svoje.

Loch Ness

Inverness

Inverness Castle

Procházka

Procházka

 

......a o druhém dni ve Skotsku zase příště.......

3 komentáře:

  1. Zámek musel být zážitek, super výlet.

    OdpovědětVymazat
  2. Zámek je turistická atrakce jako třeba Karlštejn nebo je to hotel nebo snad v něm majitelé bydlí?

    OdpovědětVymazat
  3. Promiň, špatně jsem četla. Je to nádherný hotel. I ty „chatky“, které nabízejí k pobytu nejsou k zahození. Pěkné.

    OdpovědětVymazat