pondělí 4. dubna 2011

Prazvláštní polský vztah k památkám

Jak se tak brouzdám Krakovem, všimla jsem si, že k Poláci, se kterými jsem se v Krakově setkala (SKJSVK), mají ocela zvláštná vztah k památkám.

Nemůžu si pomoct, zdá se mi, že Poláci (SKJSVK) neumí vytěžit veškerý potenciál svých památek.

Je pravda, že u většiny významných památek v centru je vždycky kovový model památky s popisem v Polštině, Angličtině a Braillově písmu (což teda klobouk dolů, Krakov je obecně dost přátelský ke slepým), ale to je asi tak všechno. V infocentru miliarda letáků o Janu Pavlu II. a o památkách nebo výstavách nic moc....jednou ulicí jsem prošla tak milionkrát, ale že je tam muzeum Jagellonské univerzity, jsem si všimla až když z něho vycházela řvoucí francouzská škola (ale to taky může znamenat, že jsem slepá :) ).

Model Sukenice

Braillovo písmo na modelu

Na Rynku glovném jsou všeho všudy čtyři stánky s pohledy, pohledy vesměs stojí kolem 1 nebo 2 zl a jsou až skoro odporné. Člověk má vážně problém vybrat něco kde by nebyla graficky dodělaná nějaká odpornost, ať už fotka figuríny v dobové uniformě nevkusně umístěná mezi dvě fotky památek nebo duhový nápis I love Polland (nb Krakow) případně Byl jsem tady Krakow (v polštině, přirozeně), vyvedený v nemožném fontu.

Další věc, která mě trochu zaráží je, že tady asi nefunguje taková ta "kostelová turistika", jako ve smyslu jak ten kostel asi vypadá uvnitř? Jeden den jsem si řekla, že se půjdu podívat po kostelech....a asi po prvé jsem zažila, aby v kostele tři kroky od centra bylo víc modlících se věřících než turistů. Přesněji....turista jsem byla já. Obrazila jsem několik ulic, tj. asi jedenáct kostelů a od úplného fiaska mě zachránily dva, které byly otevřené a zrovna tam neprobíhala bohoslužba. Jeden strašně krásný kostel máme hned u kolejí a viděla jsem jenom deset sekund než se zavřely dveře.....takže pokaždé, když jdu kolem, snažím se dostat dovnitř, ale ještě se mi to nepodařilo.....mám totiž dojem, že tam probíhá bohoslužba nepřetržitě.

Jeden z nádherných kostelů je na druhé straně řeky, obrovský kostel, je vidět z daleka, nádherná věž, turistický potenciál obrovský.....zavřeno, naproti kostelu trafika, myslíte, že tam mají aspoň jeden pohled toho kostela? Ne. Je ten kostel na nějakém pohledu, prodávaném v centru? Ne. Naštvalo mě to. Nevlezl se mi do foťáku :/ svítilo tam blbě slunko, navíc ty moje fotky.....škoda slov....ale takovej pohled. Njn co už s tím.

Tak tady otevřeno neněli (jeden z nejstaršíh kostelů v Krakově)

Zavřeno

Moje záchrana - jeden ze dvou otevřených kostelů

Kostel, kde jsem narušila mši pro jeptišky (kostel byl přeplněnej k prasknutí)

Otevřená jenom předsíňka, kde sedělo několik věřících a zle se na mě dívalo, že jim přes sklo očumuju kostel

Ten nádhernej kostel na úplně trapné fotce proti slunku, jak jsem chtěla pohled

Něco, co bych se vsadila, že v Polsku neuvidím - zchátralý kostel skoro v poli....ale s úžasnou atmosférou

Tři kroky od centra - nedobytně zamčeno

V centru - probíhající bohoslužba

......to je jenom výběr několika málo kostelů, které jsem se během svého pobytu pokusila s větší či menší úspěšností navštívit......

2 komentáře:

  1. Nevzpomeneš si někdy na Itálii, kde jste huhlali, že kostel už ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Njn, to bylo před 15 lety ale taky :))

    OdpovědětVymazat